

Receb ayýnýn ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermiþlerdir.
Her Cuma gecesi kýymetlidir. Bu iki kýymetli gece bir araya gelince, daha kýymetli oluyor.
Allahü teâlâ (c.c) bu gecede, Müminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar.
Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi'nde yapýlan dua kabul olur, namaz,
oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayýsýz sevaplar verilir.
Kandili'nde neler yapýlmalý, bu mübarek gece nasýl deðerlendirilmeli?
* Kur'ân–ý Kerim okunmalý; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygý ve baðlýlýk duygularý yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun þefaatini ümit edip, ümmetinden olma þuuru tazelenmeli.
* Kaza, nafile namazlar kýlýnmalý; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrýca kýlýnabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan þuuruyla ihya edilmeli.
* Tefekkürde bulunulmalý; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ýn benden istekleri nelerdir” gibi konular baþta olmak üzere hayatî meselelerde derin düþüncelere girmeli.
* Geçmiþin muhasebe ve murakabesi yapýlmalý; ve þimdinin ve geleceðin plân ve programý çizilmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiðfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fýrsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalý.
* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalý.
* Mü'minlerle helalleþilmeli; onlarla irtibatýmýz cihetinden rýzalarý alýnmalý.
* Küs ve dargýn olanlar barýþtýrýlmalý; gönüller alýnmalý; kederli yüzler güldürülmeli.
* Kiþi kendine ve diðer Mü'min kardeþlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
* Üzerimizde haklarý olanlar aranýp sorulmalý; vefa ve kadirþinaslýk ahlâký yerine getirilmeli.
* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaþlý olanlar ziyaret edilip, sevgi, þefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunlarýn yorumlarý ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalý.
* Dini toplantýlar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;
* Kandil gecesinin akþam, yatsý ve sabah namazlarý cemaatle ve camilerde kýlýnmalý.
* Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduðunca oruç tutulmalý
Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)' ýn Ramazan ayýndan sonra en çok oruç tuttuðu ay Receb ayýdýr.
Bu Receb ayýnda oruç tutmanýn muazzam, muhteþem sevablarý var.
|